Kao adminbrisanje zaporki spremljenih u pregledniku Google Chrome - brisanje, uređivanje, pregled

U sljedećem tutorialu vidjet ćemo kako adminIstra zaporke spremljene u Google Chrome. Kako izbrisati sve spremljene lozinke, kako onemogućiti svoj osobni Google račun u Chromeu i kako možemo vidjeti spremljene lozinke u Chromeu.

Spremanje lozinki u preglednik je najjednostavniji način autentifikacije pri ulasku u online trgovine, forume, stranice za plaćanje komunalnih računa ili druge web aplikacije gdje se moramo autentificirati korisničkim imenom i lozinkom. Gotovo svi preglednici dolaze s lozinka voditelj integrirani, i Google Chrome nije iznimka.

U Google Chromeu možemo imati dva osnovna scenarija kada su u pitanju spremljene lozinke preglednika.

Kao adminpohranjujemo zaporke spremljene u Google Chrome kada imamo Google račun sinkroniziran u pregledniku

Google nam omogućuje sinkronizaciju svih važnih značajki pregledavanja weba u Chromeu. Od povijesti pretraživanja, oznaka, proširenja, tema do lozinki.

Na vidimo lozinke spremljene u Chromeu kada imamo sinkroniziran Google račun u pregledniku, idemo na ikonu u gornjem desnom kutu, zatim kliknemo na “Sync is on”.

Kao adminpohranjujemo zaporke spremljene u Google Chrome
Sinkronizacija Chromea

Na stranici postavki sinkronizacije imamo mogućnost vidjeti i to adminbrišemo ono što je točno sinkronizirano u Chromeu. Ili zaustavite sinkronizaciju i izbrišite sve spremljene lozinke, oznake, proširenja, povijest pregledavanja i još mnogo toga.

u "Upravljajte onim što sinkronizirate"Vidimo koji se podaci sinkroniziraju u Chromeu.

Upravljajte onim što sinkronizirate
Upravljajte onim što sinkronizirate

S popisa možemo odabrati sinkronizaciju svih podataka, postavki i tema, ili možemo odabrati preferencijalno.

Upravljajte onim što sinkronizirate
Upravljajte onim što sinkronizirate

Na lijevoj bočnoj traci, na Autofill možemo vidjeti lozinke spremljene u Chromeu, izbrisati ih ili promijeniti.

Automatsko popunjavanje lozinki
Automatsko popunjavanje lozinki

na "PasswordsPojavit će se popis računa sa lozinkama (vjerodajnicama) spremljenim u Google Chrome. Sve promjene na ovom popisu zaporki automatski će se izvršiti na svim uređajima na kojima je vaš Google račun sinkroniziran s Chromeom.

Chrome spremljene lozinke
Chrome spremljene lozinke

Jednostavnim klikom na znak "oko" možemo vidjeti spremljenu lozinku, a na izborniku s tri točke okomito imamo mogućnost kopijada uredi ili brišemo spremljenu riječ.

Upravljajte spremljenom zaporkom u Chromeu
Upravljajte spremljenom zaporkom u Chromeu

Kako mozemo adminRegistrirajte zaporke spremljene u Google Chrome na mreži

Ako se nalazimo u gore navedenom scenariju, gdje je vaš preglednik Chrome sinkroniziran s vašim Google računom, mogu biti zaporke web-lokacije i aplikacije adminslojevito i od Google upravitelj lozinki. Samo kliknite na strelicu pored stranice za koju želimo promijeniti zaporku.

Google upravitelj lozinki
Google upravitelj lozinki

Promjene Upravitelja lozinki dogodit će se na svim uređajima na kojima je sinkroniziran Google račun.

Kako izbrisati sve lozinke, povijest pregledavanja, oznake i postavke u Google Chromeu

Ako se nalazimo u scenariju u kojem drugi ljudi imaju pristup našem računalu i ne želimo da imaju pristup našim povjerljivim podacima spremljenim u Chromeu, tada možemo zaustaviti sinkronizaciju i izbrisati apsolutno sve spremljene podatke koji pripadaju našem Google računu. Oni će i dalje biti dostupni i na mreži i na drugim uređajima na kojima imamo sinkronizirani Google račun. Brisati će se samo lokalno.

Prvi korak je otići na postavke sinkronizacije (prva slika u članku), a zatim kliknite na "Isključi".

Zaustavite sinkronizaciju s Google Chromeom
Zaustavite sinkronizaciju s Google Chromeom

Označite opciju "Izbrišite oznake, povijest, lozinke i drugo s ovog uređaja", zatim kliknite "Isključi".

Isključite sinkronizaciju i personalizaciju
Isključite sinkronizaciju i personalizaciju

Na taj način brišemo apsolutno sve podatke o našem pregledavanju interneta.

Kao adminpohranjujemo zaporke spremljene u Google Chrome kada nemamo Google račun sinkroniziran u pregledniku

Zaporke, povijest pregledavanja, oznake, kolačići i drugi elementi pregledavanja mogu se spremati u Google Chrome čak i ako nije sinkroniziran s Google računom. Nedostaci Chromea koji nije sinkroniziran su mnogi. Nećete moći pristupiti lozinkama spremljenim u asinkronom pregledniku s drugog uređaja, niti svojoj povijesti pregledavanja, oznakama, proširenjima, temama ili drugim postavkama.

Kada se autentifikujemo na web-mjestu, imamo mogućnost spremanja vjerodajnica u preglednik. Web adresa, korisničko ime i lozinka.

Spremi zaporku u Google Chrome
Spremi zaporku u Google Chrome

Nakon što je lozinka spremljena, može se pregledavati, brisati ili uređivati “Settings” → “Autofill” → “Passwords” (chrome://settings/passwords).

Spremljene lozinke
Spremljene lozinke

Ne znam kako je Windows, ali na Mac, nakon klika na znak "oko" ili uređivanja lozinki, mora se unijeti lozinka korisnika sustava. Zaporkama se ne može pristupiti bez ove lozinke. Prilično dobra mjera zaštite, u scenariju kada bi nam netko drugi došao na PC i u trenutku nepažnje mogao pokušati vidjeti spremljene lozinke.

Zaljubljen u tehnologiju, volim testirati i pisati vodiče o operativnim sustavima macOS, Linux, Windows, o WordPress, WooCommerce i konfigurirati LEMP web poslužitelje (Linux, NGINX, MySQL i PHP). pišem dalje StealthSettings.com od 2006. godine, a nekoliko godina kasnije počeo sam pisati na vodičima i vijestima o uređajima u ekosustavu iHowTo.Tips Apple: iPhone, iPad, Apple Gledajte, HomePod, iMac, MacBook, AirPods i dodaci.

Ostavite komentar